Luottokortit

Tarvitsetko joustavuutta arjen rahakulujen kattamiseksi?

Etsitkö helppoa ja turvallista keinoa, jolla saat joka kuukausi hieman enemmän rahaa käyttöösi?

Jos vastasit kyllä, niin tutustu lainaaheti.comin asiantuntijoiden kokoamaan tietopakettiin alan kilpailukykyisimmistä luottokorteista.

Kaikissa esittelemissämme luottokorteissa on joustavat ehdot ja vähintään 30 päivän koroton maksuaika.

Parhaat luottokortit juuri nyt

Yleistä luottokorteista

Luottokortit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan maksuaikakortteja, jotka sisältävät nimensä mukaisesti luotto-ominaisuuden. Toisin kuin perinteisissä pankkikorteissa, luottokorteilla tehtyjä nostoja tai ostoksia ei koskaan veloiteta asiakkaan tililtä suoraan, sillä ostokset kootaan yhteen ainoaan laskuun aina laskutuskauden lopussa. Jokaisen laskutuskauden päättyessä lasku sitten lähetetään asiakkaalle maksettavaksi.

Useimmissa tapauksissa asiakkaalla on itse mahdollisuus päättää luottokortin eräpäivä. Tämä luottokorttiyhtiöiden puolesta tuleva joustava ele onkin mielletty luottokortteja käyttävien asiakkaiden keskuudessa erittäin myönteiseksi ominaisuudeksi, sillä useat ajoittavatkin eräpäivän oman palkkapäivänsä mukaisesti.

Kaikki luottokorteilla tehdyt ostot ovat aina eräpäivään asti täysin korottomia. Eräpäivän jälkeen kaikista luottokortilla suoritetuista ostoista aletaankin sitten kerätä korkoa. Nykyään useimmissa tapauksissa luottokortteja myöntävät yhtiöt tarjoavat kaikille ostoille jopa kuukauden mittaisen korottoman maksuajan joidenkin erityistapausten tarjotessa sitä jopa 45:een päivään saakka. Luottokorttia haluavan asiakkaan kannattaa siis ehdottomasti tutustua kaikkiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin, sillä eri luottokortit soveltuvat tarjouksineen sekä muine ominaisuuksineen hyvin erilaisiin tilanteisiin.

Luottokortit tarjoavat asiakkailleen myös mahdollisuuden ostoksien eräpäivän jälkeiseen maksuun. Vaikka tämä mahdollisuus onkin tietyissä tilanteissa varsin kätevä, on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että näissä tapauksissa kortille jätetystä summasta täytyy kuitenkin maksaa korkoa ja tämän lisäksi asiakas saattaa joutua maksamaan ylimääräisen tilinhoitomaksun.

Kaiken kaikkiaan voimme lainaaheti.comissa todeta, että kaikki esittelemämme luottokortit tarjoavat omistajilleen erinäköisiä ja taloudellisesti kiinnostavia etuja aina luottokorttityypistä riippuen. Edut vaihtelevat aina ilmaisista loungevierailuista korottomiin maksuaikoihin asti.

Omaan käyttöön sopivaa luottokorttia etsiessä on viisasta muistaa, että kaikkien eri luottokorttien tarjoamat edut vaihtelevat huomattavasti kaikkien kuitenkin tarjotessa takuuvarmasti 30 päivän korottoman maksuajan. Luottokorttienkin osalta on siis järkevää käyttää aikaa edes pieneen vertailuun, sillä vain täten asiakas voi varmistua siitä, että on hän on löytänyt juuri itselleen sopivimman luottokorttivaihtoehdon.

Luottokortin ja maksuaikakortin ero

Luottokortin ja maksuaikakortin oleellinen ero on siinä, että luottokortti tarjoaa luottopuolen hyödyntämisen vaihtoehdon perinteisen korottoman maksuajan lisäksi. Tavallinen maksuaikakortti ei mahdollista tätä, vaan kaikki kortilla tehdyt ostokset täytyy pystyä lyhentämään eräpäivään mennessä. Täten maksuaikakortilla ei ole muuta tarjottavaa, kuin sen mahdollistama koroton maksuaika.

Tämän hetken tunnetuimpia maksuaikakortteja alalla ovat Diners Club sekä American Express. On kuitenkin huomioitava, että Diners Club kortti on uudistanut käytäntöjään sen tarjotessa Suomessa kaikille asiakkailleen nyt myös mahdollisuuden luotto-ominaisuuteen. Diners Club asiakkaan siis hakiessa ja saadessaan tämän luotto-ominaisuuden maksukorttiinsa, tulee siitä de facto luottokortti.

Luottokorttien minimilyhennys

Kun asiakkaan koroton maksuaika on kulunut umpeen, on luottokorttivelkaa aina lyhennettävä ainakin ennalta sovitun vähimmäislyhennyksen eli minimilyhennyksen arvon verran. Minimilyhennys voi käytännössä vaihdella aina 10-100% väliltä sen ollessa tavallisesti tietty ennalta sovittu prosenttiosuus kokonaisluotosta.

Asiakas saa itse päättää vapaasti oman minimilyhennyksensä, kun hän hakee luottokorttiaan, mutta on hyvä huomioida, että useimmat rahoitusyhtiöt sekä pankit itse määrittävät minimilyhennysmäärän jonkin tietyn euromääräisen summan mukaan, esimerkiksi 40 €. Käytännössä asiakkaalla on siis valinnanvapaus, mutta valitun lyhennysmäärän tulee olla uskottava ja juuri tämän vuoksi rahoitusyhtiöt ja pankit aika-ajoin ennalta määrittävät tuon vähimmäissumman.

Me lainaa heti.comissa suosittelemmekin kaikkia luottokorttia haluavia asiakkaita pohtimaan sitä, että mikä on heidän omaan uniikkiin tilanteeseensa sopiva minimilyhennysprosentti. Mikäli asiakas valitsee itselleen liian pienen prosentin, voi käydä niin, että velan lyhentäminen kutakuinkin nopeasti ei tunnu mieleiseltä. Jos minimilyhennysprosentti taas on liian suuri, on olemassa se riski, että kuukausittainen lyhenny on liian suuri kuluerä omaan kulutukseen nähden – tässä tapauksessa koko luottokortin käyttötarkoituskin kääntyy itseään vastaan.

Eli: minimilyhennysprosenttia määriteltäessä kannattaa toden teolla pohtia hetki ennen kuin hyväksyy luottokorttisopimuksen. Luottokorttia haluavan asiakkaan kannattaa pitää mielessä, että vaikka hän määrittelisikin minimilyhennysprosentikseen vähemmän kuin 100%, voi laskua joka tapauksessa aina lyhentää halutessaan isommalla summalla.

Ylimääräinen lyhennys

Lähes kaikki rahoitusyhtiöt ja pankit lähettävät asiakkaalle ensimmäisen laskun sen jälkeen, kun luottokortti on otettu käyttöön ja aktivoitu. Lähetetyn laskun pohjalta asiakas voi sitten maksaa kaikki tekemänsä ostokset. Suurimmassa osassa kortteja laskujen viitenumero ja tilinumero pysyvät samana koko sopimussuhteen ajan, joten asiakas voi erittäin kätevästi käyttää täsmälleen samoja laskutustietoja myös myöhemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas voi halutessaan aloittaa velkansa ennenaikaisen lyhentämisen tai sitten korottaa luottolimiittiään hetkeksi, siirtämällä luottokortille lisää rahaa yllättävän kalliin menon kattamiseksi.

Mitä ehtoja luottokortin hakemiseen liittyy ja kuinka voin hakea itselleni luottokorttia?

On tapauksia, joissa luottokortteja myöntävät yhtiöt haluavat, että hakijalla on täsmälleen tietty ikä tai ainakin todennettavissa olevat vuositulot. On kuitenkin paljon yleisempää, että luottokorttia hakevalta asiakkaalta vaaditaan ainoastaan seuraavan neljän ehdon täyttymistä:

  1. Luottokorttia haluavan hakijan on oltava 18-vuoden ikäinen
  2. Luottokorttia hakevalla on oltava vakituinen suomalainen osoite
  3. Luottokorttia hakevalla ei saa olla maksihäiriömerkintöjä
  4. Luottokorttia hakevalla on oltava säännölliset tulot

Alle 18-vuotiaidenkin on täysin mahdollista saada luottokortti siinä tapauksessa, että heidän vanhempansa anovat tälle rinnakkaisluottokorttia, joiden minimi-ikä on tavallisesti 16-vuotta.

Näinä päivinä luottokorttia haluavan asiakkaan on mahdollista hakea sellaista joko fyysiseltä toimipisteeltä tai sitten entistäkin kätevämmin suoraan netin kautta. Netissä täytettävän hakemuksen tekeminen on äärimmäisen vaivatonta ja helppoa sen ollessa täytettävissä kaikkina vuorokauden aikoina. Tutustu lainaaheti.comin asiantuntijoiden kokoamiin parhaisiin luottokorttivaihtoehtoihin sivuillamme ja täytä luottokorttihakemus jo tänään.

Erilaisia luottokortteja Suomessa

Keskimäärin voidaan sanoa, että Suomessa meillä on viisi erilaista luottokorttikategoriaa:

  • Peruskortti
  • Kauppakortti
  • Palkintokortti
  • Lentokortti
  • Premium-kortti

Jokaisessa näistä on olemassa niille itselleen tyypillisiä ominaisuuksia ja etuja, jotka käymme seuraavaksi läpi alla löytyvästä luettelosta:

Peruskortti

Peruskortit ovat mitä parhain vaihtoehto niille, jotka eivät mieluiten maksaisi luottokortistaan tai vaihtoehtoisesti haluaisivat olemassa olevan luottokorttinsa rinnalle helpomman ja halvemman vaihtoehdon. Peruskorttien tyypiksi luetellaan tavallisesti myös kaikki vuosimaksuttomat luottokortit, missä ei perinteisesti ole tarjolla mitään käyttäjä etuja.

Kauppakortti

Kauppakorttien luokkaan kuuluvat kaikki ne luottokortit, joilla asiakas kerää tililleen eriasteisia kauppa- ja bonuspisteitä, kuten esimerkiksi Visa, K-Plussa MasterCard sekä S-Etukortti. Näillä korteilla asiakkaat keräävät siis tietyn kauppaketjun pisteitä tileilleen saadakseen tietyn ajan kuluessa määrätyn verran bonuksia, yleensä sen mukaan kuinka paljon kussakin kauppaketjussa on rahaa käytetty.

Palkintokortti

 Palkintokorttien luokkaan katsotaan kuuluvan kaikki ne kortit, joilla asiakas pystyy kerryttämään itselleen jonkinasteisia palkintopisteitä. Esimerkki vastaavista palkintokortista on American Express Membership Rewards-kortti.

Lentokortti

Lentokortit kerryttävät käyttäjälleen aina tietyn lentoyhtiön bonus-pisteitä tai kuten joissain tapauksissa sanotaan ”lentomaileja”. Pisteitä kertyy kaikille korteista tehdyistä ostoksista myös esimerkiksi lentokenttien kaupoissa tai sitten itse lentokoneessa ostettaessa. Mikäli pisteitä kertyy runsaasti, voi asiakas maksaa lentolippujaankin lentopisteitä käyttäen tai saada tuntuvia alennuksia matkoistaan. Tämän vuoksi lentokortti on hyvä valinta asiakkaalle, joka tietää matkustelevansa usein tiettyä lentoyhtiötä käyttäen.

Premium-kortti

Peruskorttien palvelua parempaa tasoa saa yleensä erikoisemmalla Premium-luottokortilla. Nämä palvelut yleensä hemmottelevat käyttäjiään ja ne saa yleensä esimerkiksi henkilökohtaisena concierge-palveluna tietyissä hotelleissa tai sitten asiakas voi esimerkiksi varata itselleen teatterilippuja. Premium-kortit ovat kiistatta luksusta lisääviä hyödykkeitä, mutta niistä joutuu lähes aina myös maksamaan tavallista korttia korkeampaa vuosimaksua.

Usein kysyttyä luottokorteista

Mikä on maksuvapaa kuukausi?

Lukuisat rahoitusyhtiöt ja pankit tarjoavat asiakkailleen muutaman kokonaan maksuvapaan kuukauden vuodessa. Tänä maksuvapaana kuukautena asiakas voi siis halutessaan olla maksamatta luottokortin minimilyhennystä. On kuitenkin syytä muistaa, että maksuvapaa kuukausi ei tarkoita missään tapauksessa korotonta kuukautta. Tämä merkitsee sitä, että asiakkaan täytyy joka tapauksessa huolehtia luottokortille jäävän summan koron maksusta aivan tavalliseen tapaan. Tämän lisäksi asiakas maksaa myös tilinhoitomaksua eli nämä kulut ainoastaan siirretään seuraavaan laskuun. Maksuvapaa kuukausi on joka tapauksessa varsin reilu ja joustavuutta osoittava kädenojennus luottokorttiyhtiön puolesta.

Mitä minun tulee ottaa huomioon luottokortin koron ja tilinhoitomaksun suhteen?

Jos luottokorttivelkaa ei aio lyhentää kaikkea kerralla eräpäivänä tai vaihtoehtoisesti jo ennen sitä, täytyy koko ylijäävästä osuudesta maksaa sopimuksen mukaisesti määritelty korko. Tässä tapauksessa asiakkaalta peritään myös tavallisesti tilinhoitomaksu.

Luottokorttien korot koostuvan tavallisesti kolmen kuukauden Euriborista ja siihen lisätystä marginaalista. Itse tilinhoitomaksu vaihtelee 2,5-4€ välillä, mitä on maksettava joka kuukausi jos kortille on jätetty lyhentämätöntä luottoa.

Sisältääkö luottokorttini matkavakuutuksen?

Yli 20 eri luottokorttia sisältävät myös matkavakuutuksen. Tietyissä tapauksissa vakuutus astuu voimaan vasta kun koko tai osa asiakkaan matkasta on ostettu kortilla. On myös tavanomaista, että vakuutus on validi, vaikka epäonnistuneen matkan kuluja ei olisikaan maksettu luottokorttia käyttäen.

Liittyykö luottokorttiini mitään tuote-/ostoturvaa?

Tietyt luottokortit tarjoavat asiakkaidensa turvaksi myös tuote-tai ostoturvan kaikille kortilla maksetuille tuotteille. Nämä turvat ovat siis käytännössä tuote-tai hinta turva. Tuoteturva voi vakuuttaa esimerkiksi kortilla maksetun peilin tapaturman varalta ja hintaturva taas korvaa puolestaan erotuksen tapauksessa, jossa ostettu tuote löytyykin samanlaisesta myymälästä huomattavasti edullisempaan hintaan.

Saanko luottokorttiini konkurssiturvaa?

Luottokortit voivat tarjota asiakkailleen konkurssiturvaa esimerkiksi tapauksessa, jossa asiakkaan ostamat lentoliput menevätkin hukkaan lentoyhtiön konkurssin vuoksi. Tässä tapauksessa turvan saaminen edellyttää sitä, että liput on alun alkaenkin ostettu tietyllä luottokortilla.